Over Sabya van Elswijk

Sabya-van-Elswijk-DementiespecialistDe auteur van het boek ‘Mijn partner wordt dement‘, Sabya van Elswijk, is een specialist op het gebied van dementie en ouderenzorg. Ze heeft gewerkt als strateeg voor verschillende zorginstellingen wereldwijd, waar ze concepten ontwikkelde voor de zorg van dementerenden. Zij is afgestudeerd medisch antropoloog met een thesis over de zorg voor dementerenden in Nederland.

Zij heeft onderzoek gedaan naar de opvang van dementerenden en ouderen in Brazilië. Ze zet daarnaast haar eigen opvangcentrum op, waar ze praktisch haar ervaring in praktijk kan brengen. Ze wordt door verschillende instituten gevraagd om lezingen te houden en verbeterprogramma’s op te zetten.

Sabya is van mening dat mensen zo lang mogelijk menswaardig behandeld dienen te worden. De dagelijkse praktijk van het vastbinden van mensen en weinig personeel per dementerende, zoals ze in verschillende landen tegenkomt, ziet ze als verwerpelijk. Het beste, zo stelt ze, is dat de dementerende zolang er bewust leven is, een omgeving heeft die lijkt op de omgeving waar deze mens vandaan komt.

Tijdens haar promotieonderzoek naar de betekenis van dementie in Cambodja, Nederland en Brazilië, ontdekt zij meer en meer hoe sociaal de betekenis van dementie is, en daarmee ook de manieren waarop wij met dementie en dementerenden omgaan. Ze zal haar promotie onderzoek in 2015 afronden.

Sabya is getrouwd met Martijn van Oorschot en heeft een zoon.